Kick-off FitGaaf!

07 november 2022

Kinderen en ouders van 6 basisscholen in Gorinchem gaan samen de challenge aan met FitGaaf!

Op maandag 7 november zijn de groepen 4&5 van 6 basisscholen in Gorinchem gestart met het gezonde FitGaaf!- pilot project. Na een gezonde en leerzame kick-off in de klas, gaan de kinderen drie weken vooral thuis aan de slag met een gezonde kalender en stickers. Het project is geïnitieerd door de GGD en Gorinchem Beweegt.

Deelnemende basisscholen zijn: J.P.Waale, Tamboerijn, Poorter, Samen Onderweg (dependance), Anne Frank en de Rotonde. Het FitGaaf!-project werkt eigenlijk heel simpel: de kinderen plakken op een kalender-poster een stickertje voor elke gezonde actie die ze die dag hebben gedaan. Het gaat om gezond eten, drinken en bewegen. En slapen. Zo kunnen ze bekijken wat er elke dag minimaal voor een gezonde leefstijl nodig is. En hoe goed dat nu al gaat, thuis en op school. En er is een speciaal deel op de kalenders voor stickers voor één van de ouders of verzorgers. Zo kan er thuis een gezond wedstrijdje worden gedaan.

Kick-off

In elke deelnemende klas is het project gezond en leerzaam op maandag 7 november afgetrapt. Alle kinderen kregen in de klas uitleg over FitGaaf! en kregen een envelop met de kalender en gezonde stickers mee naar huis. Met FitGaaf! als erkende interventie werken de deelnemende basisscholen nadrukkelijk aan hun Gezonde School missie. Het plakken van stickers gaat vooral om het aanleren of vasthouden van gezonde dagelijkse structuur. Als je op jonge leeftijd structuur in gezond eten, drinken en bewegen aanleert, maakt dat het makkelijker om gezond gedrag vast te houden en gezond op te groeien. Daarom is voor kinderen uit groep 4 (en herhaling in groep 5) gekozen, want jong geleerd, is oud gedaan. Wat betreft voordelen op korte termijn: Uit heel veel onderzoek blijkt dat een gezond kind niet alleen lichamelijk voordelen heeft, maar ook beter kan concentreren in de klas.

Niks moet

Dit FitGaaf!-project is een vrijblijvend initiatief. Niemand hoeft zich dus verplicht te voelen om mee te doen. Niks moet. Maar voor kinderen en ouders die dat leuk en handig vinden is er een online extraatje beschikbaar. Ze kunnen zich opgeven om een aantal keer per week reminders voor het plakken van de gezonde stickers te ontvangen. Steeds met korte berichtjes met extra informatie en tips over gezond eten, drinken en bewegen En na 3 weken zal het project ook weer feestelijk in elke klas worden afgesloten. Meer informatie is te vinden via https://www.fitgaaf.nl/gezonde-school-of-gezonde-wijk/

Contactpersoon

Margot Willemse
Eventcoach