Lekker aanschuiven bij De Veldkeuken Gorinchem

07 december 2023

De Veldkeuken in wijkcentrum Dalemplein werd binnen een jaar populair bij een snelgroeiende groep bezoekers. Wat is de succesformule van De Veldkeuken? En waarom komen de mensen er zo graag helpen en eten? Alle reden om een keer aan te schuiven in wijkcentrum Dalemplein en het te vragen aan organisatie en deelnemers.

Tekst: DoorDouwe

Lotte Blok, beweegcoach bij de gemeente Gorinchem, vertelt:” Als ik aan mensen vraag wat ze meer willen doen dan sporten en bewegen, dan krijg ik vaak terug: samen eten. Ik dacht, dat ga ik eens bespreken met Loraine in’t Groen, die ik ken als kok van een kookprogramma bij Gorcum TV. Al snel ontstaat ons plan om te gaan koken voor wijkbewoners.” Loraine daarover: “Met mijn passie voor koken wil ik graag iets voor anderen betekenen. Daarom was ik zo enthousiast over Lotte haar plannen. Ik zag direct mogelijkheden om er een succes van te maken. Zeker omdat Lotte een echte aanpakker is.”

Het succes van De Veldkeuken

Wat De Veldkeuken tot een succes maakt, daarover zijn Lotte en Loraine het roerend eens. “Als je de mensen ziet aan lange tafels, lachend en druk in gesprek met elkaar, dan weet je dat het klopt.” Lotte daarover: “Met Loraine hebben we een kookprofessional in huis. Zij is echt de baas. Zij verzorgt alle voorbereidingen, van recepten tot inkopen. Maar ze doet meer. Ze stuurt de keuken aan met vrijwilligers. Die zijn onmisbaar, want een belangrijk onderdeel van het concept is het samen koken. Dat zorgt voor verbinding. Loraine vult aan: “Daarnaast is de kwaliteit belangrijk. Verse producten, als het kan van het seizoen, en vooral geen pakjes. En het moet smakelijk zijn. Ik zie dat mensen de recepten regelmatig ook thuis willen uitproberen. Prachtig toch?”

De Veldkeuken: vitamine voor levensgeluk

De naam De Veldkeuken is bedacht door een van de deelnemers en is geïnspireerd op de militaire straatnamen in de wijk. Maar het is vooral een mooie naam voor een ijzersterk concept. De Veldkeuken is bedoeld om mensen, met name senioren, bij elkaar te brengen door samen te koken en samen te eten als vitamine voor verbinding en tegen eenzaamheid. De nieuwe contacten die ontstaan dragen bij aan gezondheid en levensgeluk.

Actieve vrijwilligers en koks

Bij de Veldkeuken zijn meerdere vrijwilligers betrokken. Zij zijn de rechterhand van Loraine. Een van hen is Ad van den Boor. “Na 45 jaar in de zorg, ging ik met pensioen. Toen ik in contact kwam met Lotte was ik direct enthousiast. Ik houd van koken en van mensen en dan ben je hier op de goede plek. Je kunt mij niet gelukkiger maken als ik zie hoe de mensen het hier beleven en lol met elkaar hebben.” Maar naast vrijwilligers zijn ook de alle hulpkoks onmisbaar. Zij helpen mee met alle voorbereidingen, van het snijden van groenten, het schillen van aardappelen tot het maken van de lekkerste desserts. Zoals Jan van de Boogaard die ooit kookte bij de marine. Breed lachend: “Als we klaar zijn met koken, haal ik mijn vrouw op die momenteel wat tobt met haar gezondheid. Ik doe hier veel nieuwe contacten op. Ook Marga Jansen, die begeleid woont bij Philadelphia is een trouwe bezoeker. “In de coronatijd ben ik zonder pakjes gaan koken. En weet je, daardoor ben ik flink afgevallen. Maar het mooiste vind ik de gezelligheid. Hier wordt nooit gemopperd.”  

Aan tafel! Met alle liefde

Vanaf half zes loopt de zaal vol nadat aan de deur de vaste prijs van € 7,50 is afgerekend. Lotte spreekt de bezoekers toe en komt met goed nieuws. De Veldkeuken gaat in 2024 gewoon door. Alle tafels zijn bezet met in totaal ruim vijftig deelnemers. Johan Colijn die mee heeft gekookt, zit samen met zijn vrouw Anna en de dames Corrie Voorbergen, Fieta Knoops, Hilda van Essen en Riet Bronkhorst (ook een van de koks) aan tafel. Het gaat er gezellig aan toe. De gesprekken gaan over Ajax en Feijenoord, de zachte winters en over elfstedentochten van vroeger, maar ook over wat hen persoonlijk bezighoudt. Corrie vertelt dat ze recent vanaf de Veluwe is verhuisd naar Gorinchem. “Dat is zwaar geweest”, vertelt ze. “Door de verhuizing mis ik veel sociale contacten van vroeger. Maar gelukkig ontmoet ik hier weer nieuwe mensen.” Hilda beaamt het verhaal van Corrie: “Ik ben sinds vorig jaar alleen. En dat ik nu in een rolstoel zit, maakt me heel erg afhankelijk, alleen al om hier te komen.” Johan Colijn en zijn vrouw reageren direct: “Wij halen jou met alle liefde op.” Duidelijk is dat samen eten verbindt.

Je zou het bijna vergeten. Naast alle gezelligheid wordt er ook nog heerlijk gegeten. Deze avond een preistampot met kaas, rookworst en piccalilly. En aansluitend een overheerlijk kruidnoten trifle dessert. Hilda eet het schaaltje tot de bodem leeg. “Heerlijk”, besluit ze.

Meedoen of mee-eten?

Samen eten verbindt. De Veldkeuken helpt daarbij. Wilt u meer weten over De Veldkeuken. Meehelpen, mee-eten of misschien wel sponsoren? Of heeft u zelf plannen voor een vergelijkbaar initiatief binnen of buiten Gorinchem? Neem dan vooral contact op met Loraine of Lotte door een email te sturen naar l.blok@gorinchem.nl. Bellen kan ook via tel. 06 5003 9748.

Receptenboek De Veldkeuken

Ruim zestig recepten van De Veldkeuken worden eind 2023 gebundeld in een boek. Om zo deze lekkere, niet al te moeilijke en verse maaltijden thuis te maken. U kunt dit unieke boek aanschaffen voor slechts 10 euro. U bestelt het door een email te sturen naar Lotte Blok: l.blok@gorichem.nl.

Contactpersoon

Lotte Blok
Beweegcoach Senioren