Buitenspelen, niet alleen leuk maar ook belangrijk!

04 juni 2024

Voordelen van buitenspelen

Lekker met je blote voeten in het zand, buiten adem raken terwijl je tikkertje speelt, die diepe sprong van het klimrek af durven maken, fantaseren dat het klimrek een piratenschip is waarop jij kapitein bent of het doelpunt van je leven scoren op het grasveldje op de hoek; het draagt allemaal bij aan meer zelfvertrouwen, een betere motoriek en een gezonde leefstijl. Buitenspelen kent veel voordelen en is net zo belangrijk als een goed ontbijt! Nog meer voordelen van buitenspelen zijn;

  • Het is gezond, want actie in de frisse lucht draagt bij aan een betere eetlust en betere nachtrust
  • Je zelfvertrouwen groeit, want tijdens het buitenspelen overwin je allerlei uitdagingen
  • Het is goed voor je ogen, want buitenspelen doe je in daglicht. Daglicht helpt je ogen goed ontwikkelen waardoor je minder kans hebt op een bril. Ken jij de 20-20-2 regel van het oogziekenhuis al?
  • Het is goed voor je motoriek, wat weer bijdraagt aan een actieve leefstijl bij het groter worden
  • Het helpt je beter concentreren, zie het maar als een energizer.

Uit onderzoek van Jantje Beton blijkt helaas dat steeds meer kinderen binnen blijven zitten, al dan niet achter een schermpje. In Gorinchem willen we kinderen juist graag buiten zien spelen! Het speelruimte plan vormt de basis om per wijk de kleine speelplekjes op te knappen. Op dit moment zijn we bezig met de nieuwe ontwerpen voor de speelplekjes in Gorinchem-oost. Zo stimuleren we buitenspelen op een veilige plek.

Buitenspeelkaart

Soms wil je wel eens ergens anders buitenspelen. Dan kun je via de buitenspeelkaart gemakkelijk zien waar alle speel en sportplekken in Gorinchem zijn!

Mocht je iets zien wat kapot is, dan kun je dat heel makkelijk doorgeven via de fixi app zodat het zo snel mogelijk gerepareerd kan worden en jij veilig buiten kunt blijven spelen

Contactpersonen

Tanja Pijleman
Beweegcoach 'Meedoen door Beweging'
Corné van Rosmalen
Buurtsportcoach Gildenwijk & Verenigingsadviseur