FitGaaf! Afsluiting

22 november 2021

Kinderen en ouders van 6 basisscholen in Gorinchem zijn samen de gezonde challenge met FitGaaf! aangegaan. Op dinsdag 26 oktober startten de groepen 4 van 6 basisscholen in Gorinchem met het gezonde FitGaaf!- pilot project. Na een gezonde en leerzame kick-off in de klas, zijn de kinderen vier weken vooral thuis aan de slag gegaan met een gezonde kalender en stickers.

Het project is geïnitieerd door de GGD en Gorinchem Beweegt. Deelnemende basisscholen zijn J.P.Waale, Tamboerijn, Poorter, Samen Onderweg (dependance), Anne Frank en de Rotonde. Het FitGaaf!-project werkt eigenlijk heel simpel: de kinderen plakken op een kalender-poster een stickertje voor elke gezonde actie die ze die dag hebben gedaan. Het gaat om gezond eten, drinken, bewegen en slapen. Zo kunnen ze bekijken wat er elke dag minimaal voor een gezonde leefstijl nodig is. Thuis en op school. Er is een speciaal deel op de kalenders voor stickers voor één van de ouders of verzorgers. Zo kan er thuis een gezond wedstrijdje worden gedaan.

In elke deelnemende klas is het project ‘Gezond en leerzaam’ op dinsdag 26 oktober afgetrapt. Alle kinderen kregen in de klas uitleg over FitGaaf! en kregen een envelop met de kalender en gezonde stickers mee naar huis. Met FitGaaf! als erkende interventie werken de deelnemende basisscholen nadrukkelijk aan hun Gezonde School missie. Het plakken van stickers gaat vooral om het aanleren of vasthouden van gezonde dagelijkse structuur. Als je op jonge leeftijd structuur in gezond eten, drinken en bewegen aanleert, maakt dat het makkelijker om gezond gedrag vast te houden en gezond op te groeien. Daarom is voor kinderen uit groep 4 gekozen, jong geleerd, is oud gedaan. Wat betreft voordelen op korte termijn: Uit heel veel onderzoek blijkt dat een gezond kind niet alleen lichamelijk voordelen heeft, maar ook beter kan concentreren in de klas.

Dit FitGaaf!-project is een vrijblijvend initiatief. Niemand hoeft zich dus verplicht te voelen om mee te doen. Niks moet. Maar voor kinderen en ouders die dat leuk en handig vinden, is er een online extraatje beschikbaar. Ze konden zich opgeven om een aantal keer per week reminders voor het plakken van de gezonde stickers te ontvangen. Steeds met korte berichtjes met extra informatie en tips over gezond eten, drinken en bewegen.

Wethouder Sport, Joost van der Geest was aanwezig bij de interactieve afsluiting van het FitGaaf! project. De kinderen hebben een goodiebag met bidon, broodtrommel en boekje ‘geen rommel in je trommel’ gekregen. Een mooie stimulans om door te gaan met een gezonde leefstijl.

Contactpersoon

Margot Willemse
Eventcoach