FitGaaf!

24 oktober 2021

Start FitGaaf! challenge

Kinderen en ouders van 6 basisscholen in Gorinchem gaan samen de gezonde challenge aan met FitGaaf! Op dinsdag 26 oktober starten de groepen 4 van 6 basisscholen in Gorinchem met het gezonde FitGaaf!- pilot project. Na een kick-off in de klas, gaan de kinderen vier weken vooral thuis aan de slag met een gezonde kalender en stickers.

Deelnemende Scholen

Het project is geïnitieerd door de GGD en Gorinchem Beweegt. Deelnemende basisscholen zijn J.P.Waale, Tamboerijn, Poorter, Samen Onderweg (dependance), Anne Frank en de Rotonde. Het FitGaaf!-project werkt eigenlijk heel simpel: de kinderen plakken op een kalender-poster een stickertje voor elke gezonde actie die ze die dag hebben gedaan. Het gaat om gezond eten, drinken, bewegen en slapen. Zo kunnen ze bekijken wat er elke dag minimaal voor een gezonde leefstijl nodig is. En hoe goed dat nu al gaat, thuis en op school. Er is een speciaal deel op de kalenders voor stickers voor één van de ouders of verzorgers. Zo kan er thuis een gezond wedstrijdje worden gedaan.

Gezonde dagelijkse structuur aanleren

In elke deelnemende klas wordt het project gezond en leerzaam op dinsdag 26 oktober afgetrapt. Alle kinderen krijgen in de klas uitleg over FitGaaf! en krijgen een envelop met kalender en stickers mee naar huis. Het plakken van stickers gaat vooral om het aanleren of vasthouden van gezonde dagelijkse structuur. Als je op jonge leeftijd structuur in gezond eten, drinken en bewegen aanleert, maakt dat het makkelijker om gezond gedrag vast te houden en gezond op te groeien. Daarom is voor kinderen uit groep 4 gekozen, want jong geleerd, is oud gedaan. Wat betreft voordelen op korte termijn: Uit heel veel onderzoek blijkt dat een gezond kind niet alleen lichamelijk voordelen heeft, maar ook beter kan concentreren in de klas.

Online extra tool

Dit FitGaaf!-project is een vrijblijvend initiatief. Niemand hoeft zich dus verplicht te voelen om mee te doen. Niks moet. Maar voor kinderen en ouders die dat leuk en handig vinden is er een online extraatje beschikbaar. Ze kunnen zich opgeven om een aantal keer per week reminders voor het plakken van de gezonde stickers te ontvangen. Steeds met korte berichtjes met extra informatie en tips over gezond eten, drinken en bewegen.

Na 4 weken zal het project feestelijk in elke klas worden afgesloten. Meer informatie is te vinden via https://www.fitgaaf.nl/gezonde-school-of-gezonde-wijk/

Meer informatie of de feestelijke opening bijwonen? Neem contact op met Margot Willemse.

Contactpersoon

Margot Willemse
Eventcoach