‘Met vallen en opstaan iets nieuws leren, geeft een kick’

18 december 2023

Winterfestijn

Voor alle kinderen uit de groepen vier en vijf van het regulier en speciaal onderwijs uit Gorinchem biedt Gorinchem Beweegt in combinatie met Gorinchem Inspireert van gemeente Gorinchem een bezoek aan het Nettorama Gorcums Winterfestijn. Dit zogenoemde schoolschaatsen wordt gecombineerd met een leuke culturele activiteit: een bezoek aan het Gorcums Museum.

Elfstedentocht

De week voor de kerstvakantie, van maandag 18 tot en met vrijdag 22 december, kunnen schoolkinderen onder schooltijd een bezoekje brengen aan het Nettorama Gorcums Winterfestijn. Gorinchem Inspireert zorgt voor de culturele invulling, Gorinchem Beweegt gaat met de kinderen aan de slag op de ijsbaan. Als het schaatsen al zelf lukt, mag je gelijk van start. Voor sommige kinderen is het de eerste keer op schaatsen, dat kan best spannend zijn. Gelukkig zijn er schaatsrekjes en genoeg stagiaires van het Omnia College, Da Vinci  College en de Windroos, om te helpen. Met vallen en opstaan krijgen alle kinderen een schaatservaring. De kinderen worden uitgedaagd om de ‘Elfstedentocht’ te komen schaatsen. Ze hebben een uur te tijd om zoveel mogelijk rondjes rond de fontein te schaatsen. Als het lukt om langs alle elf steden te schaatsen, is je stempelkaart vol. Dat betekent dat je veertig rondjes rond de fontein hebt geschaatst, dat is twee kilometer!

Lachende gezichten

Schoolschaatsen is leuk én belangrijk, vertelt Margot Willemse Van Gorinchem Beweegt. “Niet elke winter ligt er natuurijs. En als het er wel natuurijs ligt, heeft niet iedereen schaatsen. Op die manier heeft de huidige Nederlandse jeugd bijna geen kans om te leren schaatsen, terwijl het Nationaal Cultureel erfgoed is. Gelukkig kunnen schoolkinderen tijdens het Nettorama Gorcums Winterfestijn kennismaken met schaatsen. Leuk om een keer iets totaal nieuws aan te bieden en het is mooi om te zien hoeveel de kinderen in dat uur leren. In de hoop dat het stimuleert om het in de vrije tijd zelf ook lekker op te pakken. We krijgen heel veel superleuke reacties op het schoolschaatsen. Met vallen en opstaan iets nieuws leren, geeft een kick. Kinderen komen met rode konen van het ijs. We zien heel veel lachende gezichten.”

Tekenen in het museum

Aan het schoolschaatsen is ook nog eens een cultureel uitje gekoppeld: de leerlingen bezoeken het Gorcums Museum. In samenwerking met het Gorcums Museum, de Bibliotheek en De Limonadebrigade organiseert de cultuurcoach dit bezoek, zegt Esther Batenburg, cultuurcoach bij Gorinchem Inspireert. “Voor of na het schaatsen komen de leerlingen bij ons. Hoewel het schaatsen natuurlijk een unieke activiteit is, zijn alle kinderen altijd enorm enthousiast, betrokken en gefocust bij de culturele activiteit. Dit jaar hebben we een hele toffe opdracht voor de kinderen. Zij gaan in een tekening uitbeelden wat ze het hoogtepunt van 2023 in Gorinchem vonden. Enkele tekeningen worden afgebeeld op de uitnodiging van de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Gorinchem. Alle kunstwerken worden heel januari geëxposeerd in de centrale hal van het stadhuis. Dan kunnen ze nog met familie en vrienden gaan kijken bij hun meesterwerken!”

De combinatie schaatsen en culturele activiteit is een mooie, vindt Esther. “Het is ontzettend leuk om kinderen kennis te laten maken met nieuwe dingen. Dan kan voor het eerst schaatsen zijn, maar ook een bezoek aan het museum of de bibliotheek. Je geeft alle kinderen een hele mooie leerzame ervaring mee. Dus naast de schaatsbaan nemen ze ook even een kijkje bij de culturele buren.”

Contactpersoon

Margot Willemse
Eventcoach