Tips om thuis te bewegen met je peuter.

07 maart 2024

Bezoek Limonadebrigade

Quincy en Marleen zijn de afgelopen maand beiden op bezoek geweest bij de Limonadebrigade. Daar hebben ze samen met de jongste kindjes gesport. Toen is de vraag ontstaan hoe je thuis laagdrempelig met je peuter kan bewegen.
Marleen heeft hiervoor tips gedeeld met de Limonadebrigade. Deze tips delen we ook hier graag.

Motoriek

Motorische ontwikkeling is voor kinderen heel belangrijk. Motoriek is de basis voor veel bewegingen in het dagelijks leven. Door peuters al vroeg op een speelse wijze kennis te laten maken met bewegen, zorg je ervoor dat ze hun leven lang plezier hebben in sporten en bewegen!

Tips

Hieronder delen we enkele tips voor hoe je thuis laagdrempelig en op een speelse wijze met peuters kan bewegen.

 • Bekers omgooien.
  Maak een piramide met een aantal kartonnen bekertjes. Geef je kindje een sokkenbal of een ander klein zacht balletje en laat ze daarmee de bekers omgooien. Afhankelijk van hoe het gaat kan je de afstand vergroten of verkleinen vanaf waar ze moeten gooien.
 • Oefenen met springen.
  Laat je kindje van de onderste traptrede springen, van een stoeprandje of van een laag bankje. Je kan ook boeken op de grond neer leggen, dit zijn dan stenen. Je kindje mag dan alleen van steen naar steen springen. Overal in huis en in de omgeving zijn dingen waar je gebruik van kan maken om te oefenen met springen. Eerst kan je nog helpen door een handje te geven maar uiteindelijk kunnen ze het al snel zelf.
 • Kranten tikkertje.
  Rol een krant op tot een koker en plak deze vast met een plakbandje. Geef je kindje de koker en speel tikkertje! Laat ze bijvoorbeeld je knie proberen te tikken of je arm.
 • Levend klimparcours.
  Ga op je handen en knieƫn op de grond zitten en maak een bruggetje. Je kindje kan onder je door kruipen, over je heen klimmen. Bedenk samen allerlei manieren!
 • Spinnenweb.
  Pak een bolletje wol en maak een spinnenweb in bijvoorbeeld de woonkamer door het draad tussen verschillende objecten te spannen. Samen kunnen jullie door het spinnenweb heen bewegen. Klim onder de touwtjes door of er overheen.
 • Spelen met een ballon.
  Met een ballon kan je heel veel doen, ga bijvoorbeeld samen hooghouden met een ballon. Probeer dit zo vaak mogelijk te doen zonder dat de ballon de grond raakt!
 • Stopdans.
  Ga samen dansen op muziek. Als de muziek stopt moet je bevriezen en als een standbeeld blijven staan. Gaat de muziek weer aan, dan mag je weer verder dansen.

Buiten

Ook buiten zijn genoeg dingen om met je kindje te doen, ga naar de speeltuin of maak een spel met stoepkrijt op de grond.

 • Figuren springen.
  Teken met stoepkrijt een aantal figuren op de grond waar je kindje op moet springen als je het figuur noemt. Je kan ook meerdere figuren noemen zodat ze achter elkaar op een aantal figuren moeten springen.
 • Doe een lijnenrace.
  Teken lijnen in verschillende kleuren op de grond. Maak een startplek, noem een kleur en laat je kindje naar de kleur lijn rennen die je noemt. Deze moeten ze dan aantikken en daarna moeten ze weer terugrennen naar de startplek.

Veel beweegplezier!

Contactpersoon

Marleen Visser
Buurtsportcoach Wijdschild + Binnenstad