Bewegingsgerichte zorg

Per 2 april 2018 is in Gorinchem de Beweegcoach Zorg aan de slag gegaan bij de zorgpartijen ASVZ, Syndion, Philadelphia en de Hoop. De Beweegcoach zorgt er samen met medewerkers van de deelnemende zorgpartijen voor dat er structureel meer aandacht komt voor een gezonde leefstijl en beweging in de zorg. De cliënten zelf worden door de beweegcoach dus maar beperkt begeleid; we ondersteunen en inspireren hun begeleiders. Juist door de inzet van de eigen medewerkers kunnen de zorgpartijen de uitgangspunten van de Beweegcoach in de organisatie verankeren.

De aanpak van de Beweegcoach is gericht op meer dan sport en beweging. Met medewerkers van aangesloten zorgorganisaties nemen we de hele dagelijkse routine van een cliënt onder de loep. Zoveel mogelijk benaderd vanuit de werkwijze ‘positieve gezondheid’. Dit betekent dat we een bredere kijk hebben op gezondheid dan alleen de lichamelijke kant. Zo gaat het bijvoorbeeld ook over je grenzen kennen, lekker in je vel zitten en mee kunnen doen. Het gaat erom dat jij je gezond en energiek voelt, op de manier die bij jou past. Het accent ligt dus niet op ziekte, aandoeningen of beperkingen, maar op mensen zelf, op wat hun leven betekenisvol maakt.

Om maatwerk te kunnen leveren, wordt er samen met de verschillende teams een jaarplan opgesteld. Hierin bekijken de Beweegcoach en medewerkers aan welke speerpunten zij komend jaar extra aandacht willen geven. Willen de medewerkers bijvoorbeeld vaste beweegmomenten aan gaan bieden voor groepen en/of individuele cliënten, willen zij bewegen als vast onderdeel laten terugkomen in elk ondersteuningsplan of willen zij meer bewustwording creëren bij zichzelf en/of cliënten over wat een gezonde leefstijl nu eigenlijk precies inhoudt? Afhankelijk van de prioriteiten van het team, biedt de Beweegcoach vervolgens verschillende handvatten waar de medewerkers gemakkelijk mee aan de slag kunnen gaan.

Wil je meer weten over dit initiatief? Of misschien ook wel graag met jouw organisatie deelnemen aan bewegingsgerichte zorg in Gorinchem? Neem dan contact op met Sanne van Driel of Sanneke Crok via gorinchembeweegt@gorinchem.nl.

Contactpersonen

Sanne van Driel
Beweegcoach Zorg
Sanneke Crok
Beleidsmedewerker sport - Meedoen door Beweging